BOOK AN APPOINTMENT

Mammography - The best way to diagnose breast cancer

Mammography - The best way to diagnose breast cancer

10/21/2021 8:59:39 AM

Mammography is the process of using low-energy X-rays to examine the human breast for diagnosis and screening. It can detect breast cancer 3 years earlier compared to manual method.

1. Outstanding advantages

  • Mammogram and ultrasound can detect small tumors, give reasonable results in early breast cancer screening.
  • It is a fast, convenient, non-invasive, and low-cost method.
  • The X-rays used in mammograms are low-energy that can not harm the body. Women from the ages of 40 should take mammogram because of their thin mammary gland density, reducing lesion. Besides, pregnant women in the first 3 months who are contraindicated to imaging should consider between diagnostic benefits and harmful effects for fetus in following months.
  • It detects microcalcifications and diagnose mammary gland disease.

2. Who should perform breast screening?

  • Women beginning at age 40: As recommended, screening mammograms should be performed every 1-2 years from the age of 40 and annually for women from 50 years older. Which can reduce mortality by 15 to 29%.
  • People at high risk: Who have BRCA1, BRCA2 mutations; family medical history of Breast Cancer, Ovarian cancer; obesity; diabetes; not having children, not breastfeeding, having cancer, etc. Women who have been treated before or benign breast disease, use hormone replacement therapy for more than 5 years. These should perform mammograms earlier than 35 years old.
  • People who have reproductive problems such as infertility, inability breastfeeding, early menarche, and late menopause (over 55 years old)
  • People thick, fatty breast tissue that is hard to detect small lesions.
  • People have abnormal symptoms for example nipple discharge, abnormal color, areola, breast different sizes, abnormal tumor in breast or armpit, etc.

3. Before getting mammogram

Inform your doctor that you have breast augmentation surgery or breast implants. Do not use perfume, cream, or powder on the chest, armpit because it may give inaccurate results.

Mammography should be done 1 week after menstruation when estrogen decrease and breast tenderness is reduced.

Recent posts

6 habits you should change if don't want to have gynecological diseases
Phụ nữ rất dễ mắc các bệnh phụ khoa nếu duy trì 6 thói quen dưới đây.

Can I get HPV vaccine even if I've had sexual intercourse?
Hiện nay, phương pháp tối ưu nhất để phòng tránh ung thư cổ tử cung là tiêm vắc-xin HPV. Trong khi đó, việc tiêm vắc-xin HPV được khuyến cáo ở nữ giới 9-26 tuổi và chưa có quan hệ tình dục (QHTD). Do vậy, những thắc mắc như “QHTD rồi có tiêm ngừa ung thư cổ tử cung được không?” đang được nhiều người quan tâm.

7 Thói quen xấu gây ảnh hưởng đến răng của trẻ
Ở mỗi một giai đoạn phát triển, trẻ em sẽ có những thói quen khác nhau. Thế nhưng nếu bố mẹ không để ý và can thiệp sửa chữa kịp thời, những thói quen này sẽ gây tổn hại đối với sức khỏe của trẻ.

Các vấn đề răng miệng thường gặp ở trẻ em
Khám răng cho bé không chỉ là kiểm tra và phát hiện bệnh lý mà còn để kiểm soát được những khiếm khuyết hay sai lệch về răng cũng như khớp cắn. Phát hiện sớm các bệnh lý răng miệng thường gặp (viêm nướu, viêm tủy răng, sâu răng...) những phát triển sai lệch của hàm răng như: Hô móm, lệch lạc, cắn ngược...từ đó có thể điều trị kịp thời đảm bảo cho trẻ tương lai có được nụ cười khỏe đẹp.

Lưu ý trước và sau khi tẩy trắng răng
Tẩy trắng răng là giải pháp thẩm mỹ được nhiều người lựa chọn để cải thiện tình trạng răng vàng ố, xỉn màu… Bạn sẽ thấy tự tin hơn với hàm răng trắng sáng. Thế nhưng để có kết quả tẩy trắng răng như ý, bạn cần lưu ý những vấn đề trước và sau quá trình tẩy trắng răng.

{{currentDoctor.Name}}
*{{ errors.first('form-1.Register name') }}
*{{ errors.first('form-1.Phone') }}
*{{ errors.first('form-1.Email') }}
Patient info:
*{{ errors.first('form-1.Patient name') }}