BOOK AN APPOINTMENT

Precaution for people with pacemakers and defibrillators when using smartphones and smartwatches

Người đang đặt máy tạo nhịp tim, máy sốc điện khử rung (ICD) cần tránh để các vật dụng điện tử như smartphone, smartwatch lại gần vị trí máy trong phạm vi 15cm.

Precaution for people with pacemakers and defibrillators when using smartphones and smartwatches

Đó là khuyến cáo mới nhất từ FDA Hoa Kỳ (5/2021)

Các máy tạo nhịp tim vĩnh viễn, máy khử rung ICD là các dụng cụ y khoa được đặt vào cơ thể một số bệnh nhân có bệnh lý loạn nhịp tim nhằm thiết lập, kiểm soát nhịp, cũng như tự tạo ra sốc điện  trong tình huống đột ngột xảy ra rối loạn nhịp tim nguy hiểm.

Các dụng cụ này có một chế độ hoạt động gọi là "magnet mode": khi đến gần một từ trường mạnh, máy có thể khởi động chế độ này để tạm ngưng một số chức năng của máy, dẫn đến tình huống nguy hiểm cho người sử dụng. Điều này hữu ích khi cần thực hiện các ca chụp MRI. Độ mạnh của từ trường có khả năng khởi động magnet mode là khoảng 10 Gauss (=0.001 Tesla).

Trước đây, các vật dụng đạt được mức 10G này có thể kể ra như loa âm thanh nổi, amply, hoặc cũng phải có kích thước lớn, dễ nhận diện. Tuy nhiên, theo các nghiên cứu thực nghiệm gần đây trên mẫu Iphone 12 và Apple watch 6 đời mới cho thấy các đồ điện tử này tạo ra một từ trường mạnh hơn 10G. Do vậy, nếu để tiếp xúc trong khoảng cách nhỏ hơn 6 inch (15 cm) chúng có thể kích hoạt magnet mode, làm cho các dụng cụ này ngừng hoạt động mà người dùng vô tình không biết.

Vị trí đặt máy trên ngực thường ở dưới xương đòn. Do vậy cần tránh bỏ điện thoại vô túi áo, vì nhiều khả năng không đạt được khoảng cách 15cm như khuyến cáo.

Related posts

What is ECG? Who should is ECG measured?
Electrocardiogram is a method that plays a role in checking heart rate, detecting abnormalities of the heart, diagnosing heart attack

Less salt diet for heart disease patients
A high-salt diet usually links with cardiovascular diseases such as hypertension, heart failure, and chronic kidney disease. Most people who are accustomed to salty foods are highly susceptible to these diseases, or they already have them.

By Dr. Phung Ngoc Minh Tan

Doctor advises on how to monitor heart rate with new generation electrocardiogram Holter
Electrocardiogram Holter detects irregular heart rates that would have been missed by conventional electrocardiograms. Arrhythmias that properly overlooked when taking a one-time electrocardiogram are paroxysmal atrial fibrillation (the cause of stroke), ventricular extrasystoles, dangerous ventricular tachycardia (increased risk of cardiac arrest, sudden death), cases of coronary artery spasm, etc.

By Dr. Hoang Cong Duong

Recent posts

Health examination regulation for foreigner workers
According to the law, in order to work and register for temporary residence in Vietnam, foreign citizens need a legal work permit. A work permit health certificate issued by the hospital/clinics as prescribed by the Ministry of Health is one of the required documedical examination in work permit application.

The secret to taking care of your skin is always fresh for Tet
However, there is an important factor that is accidentally "forgotten", which is skin care on Tet holiday. So, how to comfortably enjoy Tet without affecting the beauty of the skin? In this article, we invite you and CarePlus to review the secrets of fresh skin care for Tet to have a radiant skin.

Macular Degeneration: What do you need to know?
Macular degeneration does not cause complete blindness, the patient's surrounding vision is still normal, but the ability to read, drive, color recognition, contrast is seriously impaired.

By Dr. Khuong Thi Kha Ly

How to reduce the discomfort caused by menopause?
Woman who hear about menopause will be anxious! Worry about everything: worry about old age, worry about bad, worry about illness! But menopause is a natural part of the aging process and eventually it comes! So, stay optimistic and love your life, because now there are many methods to help you feel more comfortable and maintain a healthy and happy life.

What to do when your child is overweight or obese?
Trẻ em béo phì có thể tăng nguy cơ cao huyết áp gấp 3 lần, tăng nguy cơ mắc bệnh mạch vành gấp 2 lần và xơ vữa mạch máu gấp 7 lần trẻ có cân nặng bình thường.

By Dr. Le Thi Kim Dung

{{currentDoctor.Name}}
*{{ errors.first('form-1.Register name') }}
*{{ errors.first('form-1.Phone') }}
*{{ errors.first('form-1.Email') }}
Patient info:
*{{ errors.first('form-1.Patient name') }}